3 april 2023

6 Dingen die je nog niet wist over stalen trappen

De stalen trap is voor zover we weten altijd populair geweest. En niet verwonderlijk natuurlijk; door de sterke constructie, de veelzijdigheid en de uitstraling kiezen veel ontwerpers en huiseigenaren voor een stalen trap. Naast deze bekende eigenschappen, zijn er misschien nog wel dingen die je niet wist over de stalen trap. Wij zetten 6 opvallende feiten voor je op een rij:

Lees verder →

Recyclebaar en cradle to cradle

Een trap van staal en/of hout en glas is millieuvriendelijk. Alle materialen kunnen sowieso worden hergebruikt en zijn hiermee 100% recyclebaar. De materialen kunnen ook aan het einde van hun levensduur zonder millieuschade worden teruggebracht in de natuur. Hiermee mag de combinatie het predikaat ‘cradle to cradle’ dragen; de hoogste vorm van millieuvriendelijkheid.

Combinaties

We spreken altijd over stalen trappen, maar in de praktijk maken wij in verreweg de meeste gevallen een trap die bestaat uit meerdere materialen. Erg populair zijn bijvoorbeeld houten (eiken) treden, houten leuningen, glazen ballustrades, ballustrades van gecombineerde materialen, etc. etc. Uiteindelijk is het aan de ontwerper van de trap om te zorgen voor een perfecte aansluiting op de stijl en de uitstraling van een woning. De keuze voor materialen kan hier een enorm goede bijdragen aan leveren.

Brandveilig

Brandveiligheid is in de bouw een ‘hot’ item. (Onze excuses voor de flauwe woordgrap ;-). Vooral in gebouwen en ruimtes waar mensen in slapen, zoals hotels of ziekenhuizen, zijn de eisen streng. Een stalen trap, zonder houten treden, vat allicht niet snel vlam en levert dus geen bijdrage aan brandverspreiding.

Onderhoud en levensduur

Staal van goede kwaliteit, en wij gebruiken alleen maar staal van goede kwaliteit, gaat langer dan levenslang mee. In normale omstandigheden hoeft er dan ook geen onderhoud te worden gepleegd aan de stalen delen.

Stil

Wanneer het belangrijk is dat een trap geen loopgeluid geeft dan kan staal wel eens de beste keuze zijn. De constructie kan dermate stijf worden gemaakt, dat het belopen nauwelijks geluid en/of resonantie veroorzaakt. Let er wel op dat de mate van geluiddemping een belangrijke ontwerp-eis is die voorafgaand aan het ontwerpen moet worden besproken.

Flexibel

Flexibiliteit is niet een eigenschap waar men direct aan denkt bij stalen trappen. En dit bedoelen we ook niet letterlijk. Wat we wel bedoelen is dat er nagenoeg een oneindige keuze is voor wat betreft het ontwerp. Wanneer u bijvoorbeeld verliefd bent op een muizentrap, ga dan voor dit ontwerp. Maar kiezen voor bestaand trappenmodel is géén vereiste, er kan een compleet nieuwe, nog niet eerder vertoonde, unieke design trap worden gemaakt die aansluit bij de gewenste stijl van de woning of kantoor.

Vragen?

Wilt u zich ook laten verrassen door de voordelen van stalen trappen? Heeft u vragen over onze trappen en mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!