19 januari 2024

Design trap: speciaal voor uw woning

Wanneer u overweegt een designtrap voor uw woning te laten maken, dan zult u ongetwijfeld worden overspoeld met de mogelijkheden en keuzes die u kunt maken.

Inspiratie is hierbij een geweldig leuk en ook praktisch hulpmiddel. U kunt door inspiratie op te doen, als eerste de ‘stijl’ van uw trap bepalen. Daarna kunt u verder inzoomen op het type trap dat u wenst en de details van de trap. Op deze manier ontstaat uw exclusieve en 100% op maat gemaakte droomtrap.

Lees verder →

De stijl van uw woning

De stijl van uw trap is natuurlijk afhankelijk van de stijl van uw woning. En uiteraard is het aan u, of uw ontwerper om die stijl te volgen, of juist niet.

Qua woningstijlen kunt u denken aan: modern, klassiek, romantisch, industrieel, landelijk, scandinavisch.

In sommige interieurs, zoals de moderne en de industriële stijl, ligt het toepassen van een stalen trap meer voor de hand dan bijvoorbeeld bij een klassieke of romantische stijl, waar misschien eerder voor een houten trap wordt gekozen. Overigens is juist de combinatie van staal én hout in verschillende stijlen nu ongekend populair.

Het type trap

Het type trap dat u kiest is enorm bepalend voor het uiterlijk van de trap. Bij het bepalen van het type trap gelden de volgende belangrijke uitgangspunten:

  1. De plaatsing van de trap in de ruimte(n) en de ‘loop’
  2. de aansluiting met de verdieping,
  3. de uitstraling van de trap.

Het is natuurlijk belangrijk dat de ‘loop’ van de trap goed is. Om dat te bepalen kunt u zich bijvoorbeeld afvragen: Belemmert de trap niet de gewone loop in het huis? Of sluit de trap natuurlijk aan op deze loop? En hoe stapt u comfortabel de trap op en af? Kunt u elkaar makkelijk passeren op de trap?

Wanneer de trap in het midden van een hal rechtstreeks naar de verdieping gaat, of recht langs een muur loopt , dan kunt u dan kiezen voor een steektrap, een muizentrap of een middenboomtrap. Wanneer de aansluiting van de trap op de verdieping zich recht boven – of vlakbij – de opstap bevindt, is het waarschijnlijk het beste om te kiezen voor een wentel-, spil- of kwarttrap.

Maar u zit bij een stalen trap niet vast aan een bepaald type, of model. De constructie is door lasverbindingen zo sterk, dat u voor bijna iedere denkbare vorm kunt kiezen.

Details van de trap

Er zijn waanzinnig veel mogelijkheden als het gaat om de detaillering van een trap. Daarom proberen wij ook niet om een volledig overzicht te geven, maar gewoon enkele leuke en in het oog springende details.
Treden

Bij stalen trappen wordt wellicht van ten onrechte gedacht dat de treden ook van staal moeten zijn. Houten treden zijn ook een zeer goed idee. Natuurlijk moet je de uitstraling ervan kunnen waarderen. Treden in een afwijkende kleur of een ander type trede, zoals glazen treden, maken de trap nog specialer. Zo geeft natuursteen de trap grandeur terwijl betonnen treden de trap weer een stoere industriële uitstraling geven. Voordelen van die laatste: oersterk en akoestisch zeer goed.

Hou er wel rekening mee dat steen en staal wat kouder aanvoelen dan bijvoorbeeld hout.

Stootborden

Stootborden zijn verticaal geplaatste ‘schotten’ die de treden dicht maken. U kunt natuurlijk kiezen voor glad metaal, en zelfs een muizentrapmodel trap dat uit één plaat bestaat, maar u kunt ook kiezen voor een rooster! Dit zal een trap in industriële stijl nog meer karakter geven. Maar wat dacht u ook hier van glas? Of hout? Of ….?

Leuningen en balustrades

Ook met leuningen kunt u alle kanten op. Bij stalen trappen wordt er veel gekozen voor stalen leuningen, maar het is soms juist fraai om te kiezen voor een houten leuning.

Bij stalen leuningen kunt u grofweg kiezen tussen een ronde koker, een vierkante koker of een rechthoekige koker. Deze leuningen kunnen overigens onderdeel zijn van een balustrade die kan doorlopen op de verdieping.

Denkt u dan ook eens aan de mogelijkheid om figuren of patronen te verwerken, of juist hele strakke glazen elementen te gebruiken. Of wacht dat u van glazen panelen, in een stalen frame met houten leuningen?

Uw trap laten maken

Heeft u een idee gevormd van uw trap waarbij de basis van staal is? Of wenst u nog wat hulp bij het vormen van ideeën? Neem dan contact met ons op zodat wij met u kunnen meedenken, u kunnen adviseren en u kunnen helpen met het maken van een kosteninschatting van uw droomtrap.