6 februari 2023

Het kiezen van een stalen trapleuning

Het kiezen van een trapleuning is misschien belangrijker dan het in eerste instantie lijkt. Een trapleuning kan namelijk zowel qua uitstraling, qua gebruik en qua duurzaamheid erg bepalend zijn. Daarom geven we graag een aantal tips die van pas kunnen komen bij het uitzoeken van een nieuwe trapleuning.

Lees verder →

Materiaal

Als stalen trappenmaker zijn wij een groot voorstander van stalen trapleuningen. Hier kunnen we uiteraard goed bij helpen. Het is evenwel belangrijk om een bewuste keuze te maken voor het materiaal van de de trapleuning. Ons advies is om een keuze te maken tussen hout of staal, of een combinatie daarvan.

Het voordeel van een houten leuning is dat deze wat minder koud aanvoelt, waardoor het wat comfortabeler aanvoelt. Natuurlijk kan hout gemakkelijk worden geschilderd, maar het kan ook worden geolied zodat de natuurlijke kleuren van het hout zichtbaar blijven. Door het kiezen van de juiste houtsoort, kan worden aangesloten bij de uitstraling van de rest van de woning of kantoor.

Het voordeel van een stalen leuning is dat deze extreem duurzaam is. Ook is de uitstraling meestal wat ‘strakker’ of moderner. Ook behoeft staal geen of weinig onderhoud, terwijl dit met houten leuningen, zeker wanneer deze niet zijn geschilderd, wel het geval is. Wanneer de trap een stalen balustrade heeft, ligt het voor de hand om ook te kiezen voor een stalen leuning, zodat deze qua uitstraling perfect kan worden afgestemd en geïntegreerd. Een fraai alternatief is wat ons betreft ook een combinatie van staal en hout.

De stijl

Zoals eerder aangegeven kan een trapleuning een bepalend detail zijn voor de uitstraling. De leuning kun je laten aansluiten bij de stijl van de trap maar ook laten contrasteren. Bijvoorbeeld: stel je hebt een houten vuren trap die wit is gelakt en je plaatst er een mat zwarte stalen leuning in een koker-model bij. De trap is daarmee in één klap modern en strak geworden.

Het is dus belangrijk om te bepalen of de uitstraling van de trap en de leuning moet aansluiten bij de algehele stijl van het huis, of dat de trapleuning hier op een speelse manier opvallend mee breekt.

Veiligheid

Trapleuningen die door professionele bedrijven worden gemaakt, zijn veilig. Wij durven voor al onze Nederlandse collega’s onze handen in het vuur te steken, en dit geldt voor zowel houten als stalen leuningen. Pas na tientallen jaren zouden bij houten leuningen eventueel problemen kunnen ontstaan, wanneer deze niet goed zijn onderhouden.

Verder is het belangrijkste aandachtspunt de montage. Laat bijvoorkeur de trapleuning monteren door een trappenmaker of door een bouwprofessional met verstand van zaken. Wanneer de trapleuning goed is bevestigd, is deze veilig.

Onderhoud

Afhankelijk van het materiaal en de behandeling die het materiaal heeft ondergaan, kan een stalen leuning onderhoud behoeven. In de regel worden onze leuningen gepoedercoat of geschilderd afgeleverd waardoor er tot de volgende schilderbeurt, geen onderhoud nodig is.

Prijs

De prijs voor een – stalen – trapleuning hangt sterk af van of deze onderdeel uitmaakt van een trappenproject, of dat dit een ‘losse’ opdracht is. Dit geldt zeker voor wanneer de trapleuning gemonteerd moet worden. In dat laatste geval zal de leuning wat duurder uitvallen. Afhankelijk van het precieze ontwerp en alle projectdetails, zal een leuning inclusief leuningdragers ongeveer tussen de €100 en €400,- per meter kosten.

Voorbeelden

Wij hebben een aantal populaire modellen op een rij gezet. Onthou wel dat wij maatwerk trapleuningen maken en leveren, geen ontwerp is ons te gek.

Vragen?

Heeft u vragen over trapleuningen? Neem gerust contact met ons op!