28 november 2022

Balustrade bij uw stalen trap

Bij STAIR factory gaan het maken van stalen trappen en balustrades hand in hand. Dat is niet verwonderlijk want zonder balustrades zouden er gevaarlijke situaties ontstaan. De veiligheid is dus een belangrijke reden om te kiezen voor een balustrade, maar het heeft ook zeker een belangrijke esthetische waarde.

Lees verder →

Wat is een balustrade precies?

Een balustrade is een hekwerk dat op de trap of op een verdiepingsvloer wordt gemonteerd. De spijlen noemt men ook wel balusters. Een balustrade kan een hekwerk zijn, maar ook massief. In dat geval spreekt men ook wel van borstwering. In de meeste gevallen wordt op een balustrade ook een leuning gemonteerd. In verband met trappen beveiligt de balustrade tegen vallen van een trap, een bordes of door een trapgat.

Is een balustrade verplicht?

Voor nieuwbouwwoningen gelden andere regels en plichten dan bij bestaande bouw. Voor nieuwbouw gelden de volgende eisen voor vloerafscheiding/ balustrade.

  • Er moet een vloerafscheiding (bijv. een balustrade) zijn wanneer het vloerhoogteverschil groter is dan 1 m
  • De vloerafscheiding moet ten minste 1 m hoog zijn
  • Deze mag niet meer dan 5 cm boven de vloer beginnen
  • Deze mag geen opstap of overklautermogelijkheid hebben tussen 20 cm en 70 cm boven de vloer
  • De ruimte tussen de spijlen mag niet meer zijn dan 10 cm
  • Bij vloeren hoger dan 13m dient de afscheiding minimaal 1,2 m te zijn

Voor bestaande bouw kunnen de regels wat soepeler zijn maar ze komen grotendeels overeen. Raadpleeg voor details ‘doorvalveiligheid bestaande woningen’ van de Rijksoverheid.

Mogelijkheden

Bij stalen balustrades zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Er zijn talloze prachtige traditionele ontwerpen te bedenken en maken maar in principe kunnen we alles maken wat de fantasie kan verbeelden. Om te inspireren laten we hieronder aan aantal voorbeelden zien van balustrades die wij hebben gemaakt in opdracht van klanten:

Uw balustrade

Heeft u door het zien van de voorbeelden een idee gekregen van hoe uw balustrade eruit moet komen te zien? Neem dan contact met ons op zodat wij uw idee kunnen uitwerken. Door het maken van een 3D-tekening kunt u dan meteen zien hoe de balustrade aansluit bij uw trap en verdieping. We helpen u graag.