6 december 2023

Gewone deur of taatsdeur?

Bent u zich aan het oriënteren op nieuwe deuren in uw huis en vraagt u zich af of stalen deuren voor u een optie zijn? Dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn. Zo zijn 'gewone'  stalen deuren en taatsdeuren verschillend van elkaar.  Wat zijn die verschillen?

Lees verder →

De stalen deur

Een stalen deur heeft sowieso veel voordelen. De uitstraling is daarin een belangrijke. Een stalen deur geeft een luxe uitstraling en is daarbij erg duurzaam en robuust. Stalen deuren worden gemaakt met glazen panelen waardoor er een grote mate van transparantie en lichtinval ontstaat. Doordat stalen deuren heel sterk, maar ook best zwaar zijn, zijn er verschillende opties mogelijk. Als we kijken naar scharnierdeuren of taatsdeuren (die ook wel pivotdeuren worden genoemd), dan maken wij taatsdeuren verreweg het meest. Wat zijn taatsdeuren precies en waarin verschillen ze van de scharnierdeur?

De taatsdeur

Een taatsdeur heeft geen gewone scharnieren. In plaats hiervan draait deze op twee vaste punten: één in het plafond en één in de vloer. Dit zorgt ervoor dat deur ook naar twee kanten open kan. Door deze scharnierconstructie is het tevens mogelijk een een grote en/of zware deur te bevestigen.

Vanwege de scharnierconstructie is een taatsdeur licht om te gebruiken. Er is weinig kracht nodig om een taatsdeur open of dicht te doen. Ondanks het feit dat het vaak zware, stalen deuren zijn, zijn ze super praktisch in gebruik en kunnen ook kleine kinderen de deuren makkelijk bedienen. Een nog niet benoemd voordeel van de taatsdeur is overigens dat deze – in vergelijking met normale scharnierdeuren – voordeliger zijn in de aanschaf.

Omdat de deur niet in een kozijn valt, heb je minder kans om je handen tussen de deur te krijgen. Dit is natuurlijk een voordeel, zeker met kinderen.

Wanneer ‘gewone deur’?

Nu we hebben gezien welke voordelen een taatsdeur biedt, met name voor stalen deuren, dient de vraag zich aan waarom u zou kiezen voor ‘gewone’ stalen scharnierdeuren. Een scharnierdeur kan helemaal worden afgesloten. Dit is voor isolatie en voor geluid soms nodig of wenselijk. Bij een taatsdeur hou je altijd een – kleine – kier en een scharnierdeur sluit helemaal af. Door rubberen strips te gebruiken, kan een scharnierdeur écht goed dicht worden gemaakt.

Een ander voordeel is dat een scharnierdeur helemaal opengezet kan worden, afhankelijk van de situatie natuurlijk. Een taatsdeur zal altijd op 90 graden open blijven staan. Ter illustratie deze tekening:

Een scharnierdeur biedt tevens de mogelijkheid om een deur op slot te doen. Dit is voor een taatsdeur – bijna – niet mogelijk. Zoals gezegd is bij een taatsdeur het risico op handen of vingers tussen de deur minder groot. Bij een scharnierdeur is het dus opletten geblazen, vooral met kinderen.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of advies nodig over uw situatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!