28 april 2023

Nieuwe trap? Combineer staal met hout

Wanneer u denkt aan een nieuwe trap, dan kunt u een houten trap overwegen, of een stalen trap. Uiteraard kunt u ook staal en hout combineren. De combinatie levert een aantal specifieke mogelijkheden en voordelen op:

Lees verder →

Gevoel

Loopt u wel eens op blote voeten of sokken? Dan kan staal koud aanvoelen. Ofschoon dit in een woonhuis natuurlijk niet leidt tot problemen, kan het wel een rol spelen in uw beleving van comfort. Om dit probleem te voorkomen kan een stalen trap worden voorzien van houten treden, zodat u een warm en comfortabel gevoel ervaart wanneer u met sokken of blote voeten over de trap loopt.

Wat tevens als prettig kan worden ervaren is dat hout zorgt voor minder trillingsgeluid op een stalen trap. Minder trillingsgeluid zorgt voor een hoger akoestisch comfort.

Ontwerp & ruimtelijkheid

Bij een houten trap zijn er qua ontwerp niet veel afwijkende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een open trap, of een gesloten trap, een kwart- of een steektrap, maar het ontwerp blijft gebaseerd op twee bomen (planken) aan weerszijden van de treden. Omdat staal vele malen sterker is dan hout, kunnen er grote lengtes worden overspannen en grotere krachten worden gedragen. Dit zorgt voor veel meer vrijheid in het ontwerp. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een enkele boom in het midden te plaatsen, of de bomen alleen aan de rechterzijde te plaatsen.

Uiteraard kunnen ook trappen worden gemaakt volgens het traditionele ontwerp. Ook hier is er dan meer vrijheid en variatie mogelijk omdat staal veel sterker is. Bovendien kan met staal alles op maat worden gemaakt.

Accenten

Wanneer u kiest voor een houten trap, dan kunt u ook kiezen voor stalen details of accenten. Denkt u aan een stalen leuning of een stalen balustrade. Een stalen balustrade is bijvoorbeeld ook weer mooi en goed te combineren met een traphek.