17 januari 2022

Stalen trap & hout

Stalen trappen waarin hout is verwerkt, zijn populair. Niet verwonderlijk want door het combineren van de positieve eigenschappen van de materialen, kun je een fantastische uitstraling en dito comfort realiseren.

Lees verder →

Voordelen van staal en hout

Een groot voordeel van staal is dat het oersterk is. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken met staal. In verreweg de meeste gevallen hoeven er geen dikke balken aan te pas te komen om de trap voldoende stevigheid te geven. Dit vertaalt zich in een mogelijk ‘rank’ en verfijnd ontwerp; een design trap. Stel dat je basis van hout zou maken, dan moeten de planken (de zijkanten van de trap ofwel de bomen) echt voldoende dik zijn. Een paar centimeter sowieso. Wanneer je dezelfde trap in staal zou uitvoeren, zouden de bomen slechts een aantal millimeter dik hoeven te zijn.

Het grote voordeel van hout is dat het ‘warm’ aanvoelt. Zeker wanneer de trap met blote voeten of met sokken wordt belopen, kan dit wenselijk zijn. Naast dit comfort geeft hout ook voor de meesten een warmere uitstraling dan een volledig stalen trap.

Wij zullen aan de hand van trappen die wij hebben gemaakt, enkele voorbeelden geven van stalen trappen waarin hout is verwerkt. Dit is geen volledig overzicht van de mogelijkheden, we kunnen namelijk ieder gewenst ontwerp maken.

Stalen bomen, houten treden

In onderstaande trap zijn de treden aan de bomen gemonteerd en de treden vormen de dwarsverbinding tussen de bomen. Bij de onderstaande stalen spiltrap is een deel van de trede van staal en daar bovenop is een houten trede gemonteerd. Dit is een hele sterke constructie, waardoor de trede maar aan één kant (in de spil) hoeft vast te zitten. Het is echter ook mogelijk om de trede volledig van staal te maken om vervolgens de houten trede erin te leggen. Op deze manier zie je alleen het hout, wanneer je van boven kijkt. Een variant op de houten treden die stalen bomen verbinden, is onderstaande stalen trap. Ook hier is er geen dwarsverbinding van staal, echter zijn er voor extra stevigheid wel stalen pennen gebruikt. Deze zorgen ervoor dat de houten treden niet teveel ‘veren’ en de trap heel solide aanvoelt.

Het idee van een ‘zwevende’ trap krijg je met een middenboomtrap. De houten treden zijn gemonteerd op de middenboom met een plaat waarop de trede rust; een heel sterke verbinding.

Zoals eerder aangegeven, zijn dit slechts enkele voorbeelden. Er zijn verschillende combinaties van hout en staal denkbaar. De vraag is dus, wat vind jij mooi? Hoe ziet jouw droomtrap eruit?